kriget

Det här är ett blogginlägg som jag skrev för några år sedan.Vi tål att bli påminda en dag som denna.

Detta inlägg får min framlidne far stå för:

Den pluton jag befann mig i hade oturen att komma till den mest utsatta stödjepunkten på hela regementets frontavsnitt,närmaste avståndet till ryssarna var inte längre än 70 meter. Det var en hög kulle,Teeri=Orren,känd längs hela svirfronten som den farligaste av alla stödjepunkter,en gång beklädd med tät lövskog där orrarna spelade om vårarna. När vi kom dit fanns inte ett enda träd kvar,allt var bortskjutet av granater. Endast trasiga stubbar fanns kvar.Jag minns att jag tänkte: Här blir man inte långlivad.Platsen var känd för att varje dag skörda någon stupad eller sårad. Därför behövde ett gäng inte vara där längre än tre månader åt gången. Att skriva om allt som hände där,med ständig granatbeskjutning från båda sidor,underjordiskt krig med tunnelgrävningar,sprängningar och forcerade spaningar skulle bli en hel roman.

Jag kan bara konstatera att jag klarade mig helskinnad därifrån,och det tycker jag var mer eller mindre ett under då jag tänker på vad vi måste utstå dag och natt.

Julen 1944 blev min tredje frontjul,den firades i korsur av varierande slag. Somliga korsur kunde vara trivsamma och bra, andra var rena rama råtthål. Man vänjer sig märkligt nog med allt,t.o.m vidriga förhållanden,i synnerhet när man är ung och tvungen.”

Vårvintern 1944 drabbades min far av lungsäcksinflammation och togs in på ett fältsjukhus. Han blev kvar på ett sanatorium ända till december. På så vis slapp han undan den svåra krigssommaren 1944, som skördade många liv. När kriget slutade,var han 22 år och hade tillbringat över tre år vid fronten. Att han överlevt,betraktade han alltid som ett under.

4 tankar om “kriget

  1. Så fint han skrev om de vidriga förhållandena. Min mormor miste sin enda son då han var endast 18 år och just kommit till fronten. Ett trauma som hon återkom till många gånger under sitt liv.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s